Czekoladowy fondant

Przepis z programu Figle (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowy fondant
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


5 jajek
5 żółtek
75 g mąki
250 g gorzkiej czekolady
125 g cukru
250 g masła
kakao do wysypania foremek
lody waniliowe

Przygotowanie:


Podgrzać śmietanę i zalać czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści.

powrót

skomentuj przepis

#Killashandra

04.02.2012 19:28


CYTUJ

nie no bomba! ale 11 minut to zdecydowanie za krótko - po 11 minutach ciastko było jeszcze całkiem płynne. dopiero po 20 minutach dało się je normalnie wyjąć z foremki.
i miało taką konsystencję jaką powinno mieć - czyli upieczone boki i płynny środek... chociaż "upieczone" to za dużo powiedziane... lekko gumowe... może jednak nieco więcej mąki, albo jajka miałam większe niż założone w przepisie... którą klasę jaj tu założono??? bo przy takich ilościach, ma to ogromne znaczenie!

O mące też mogłoby pisać w przepisie - też - jak Leszek - dodałam przed czekoladą.

ale genialnie smakuje z mrożonym sorbetem wiśniowym z odrobina mięty...

sos czekoladowy to już lekka przesada - co ja mówię - dokładna przesada!

#dave

25.11.2011 00:07


wroclaw

CYTUJ

robilem juz fondanta wczesniej i jest to jeden z moich ulubinych deserow.fakt make dodaje sie na koniec.pytanmie jeszcze jaka smietane do sosu? przeciez nie kazdy wie...

#LeszekLeszczynski

18.08.2011 21:31


Warszawa

CYTUJ

W przepisie nie podano, kiedy dodać mąkę. Ja wsypałem po ubiciu jajek i żółtek z cukrem.

Wyszło fantastycznie!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.