Czekoladowo-orzechowy pudding Moyi

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Czekoladowo-orzechowy pudding Moyi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

1 miarka mąki ze środkiem spulchniającym

2 łyżki stołowe kakao

¾ miarki trzcinowego cukru nierafinowanego

½ miarki mleka

1 łyżka stołowa roztopionego masła

1 łyżeczka ekstraktu wanilii

szczypta soli

½ miarki posiekanych orzechów makadamia



Polewa:

¾ miarki brązowego cukru

¼ miarki kakao

1¾ miarki gorącej wody



lody waniliowe (do podania)



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do dużej miski przesiej mąkę, sól i kakao. Dodaj cukier, wymieszaj. Wlej mleko, masło i ekstrakt wanilii. Wymieszaj drewnianą łyżką na gładką masę. Dorzuć orzechy, wymieszaj. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Kakao wymieszaj z brązowym cukrem. Posyp tym ciasto. Ostrożnie wlej wodę wokół brzegów naczynia. Piecz przez 45 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut. Nakładaj do salaterek, podawaj z lodami.



Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

powrót

Podobne przepisy

Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Sorbet wiśniowy Martini
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z maślanki, z naleśnikowymi faworkami i kremowym sosem truskawkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Galaretka cytrusowo – herbaciana
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.