Tomasz Deker

Czekoladowe trufle z rumem


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 2817

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

350 g białej czekolady

220 g masła

50 ml rumu Jamajka

300 g kuwertury czekoladowej 70%

Przygotowanie:

Masło napowietrzamy ubijając je rózgą, gdy będzie miało puszystą konsystencję, dodajemy zatemperowaną czekoladę małymi porcjami.
Na sam koniec dodajemy alkohol, mieszając już ręcznie łopatką.
Szprycujemy trufle za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Wstawiamy do lodówki aż do momentu krystalizacji, na około 30 min.
Po wyjęciu z lodówki wykańczamy w ciemnej kuwerturze, zanurzając za pomocą widelczyka. Nadmiar czekolady usuwamy i obtaczamy w wiórach z ciemnej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Brzoskwinie pieczone w winie marsala
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Pudding
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zapiekane owoce pestkowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 42

18.12.2016 13:41

CYTUJ

A jak się czekoladę temperuje Adminie? Jakoś temperówką struga czy jak ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.