Tomasz Deker

Czekoladowe trufle z rumem


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 3239

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

350 g białej czekolady

220 g masła

50 ml rumu Jamajka

300 g kuwertury czekoladowej 70%

Przygotowanie:

Masło napowietrzamy ubijając je rózgą, gdy będzie miało puszystą konsystencję, dodajemy zatemperowaną czekoladę małymi porcjami.
Na sam koniec dodajemy alkohol, mieszając już ręcznie łopatką.
Szprycujemy trufle za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Wstawiamy do lodówki aż do momentu krystalizacji, na około 30 min.
Po wyjęciu z lodówki wykańczamy w ciemnej kuwerturze, zanurzając za pomocą widelczyka. Nadmiar czekolady usuwamy i obtaczamy w wiórach z ciemnej czekolady.

powrót

Podobne przepisy

Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czekoladowa framboise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Zapiekane maliny z kruszonką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Agata11

postów: 51

18.12.2016 13:41

CYTUJ

A jak się czekoladę temperuje Adminie? Jakoś temperówką struga czy jak ?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.