Jacek Sikora

Czekoladowe tiramisu


Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Czekoladowe tiramisu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

4 łyżki kawy rozpuszczalnej

3 żółtka

½ szklanki wody

szklanka cukru

250g serka mascarpone

szklanka śmietany 36%

opakowanie biszkoptów

½ szklanki brandy

4 łyżki kakao

100g ciemnej czekolady

 

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mascarpone i dalej ubijać. Ubić śmietanę i dodać do żółtek, cukru i serka mascarpone. Brendy dodać do kawy rozpuszczonej w syropie cukrowym. W kawie na 1 sekundę zanurzyć herbatniki lub biszkopty i układać na dnie szklanek. Przykryć kremem przygotowanym ze śmietany, żółtek, cukru, mascarpone i białek. W mikrofalówce rozpuścić czekoladę i z niej zrobić kolejną warstwę. Operację powtórzyć – krem + czekolada. Umieścić w lodówce na 5 godzin.
Przed podaniem oprószyć kakao.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Czekoladowy mus
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Deser z kukurydzy
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

mag1190

postów: 1

25.11.2015 22:28

CYTUJ

Od kiedy Tiramisu robi sie z brandy????
Na poprzednich stronach bylo z wodka, o zgrozo!!!
Jezeli juz to z likierem AMARETTO

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.