Jacques Pépin

Czekoladowe smakołyki z orzechami laskowymi i płatkami kukurydzianymi


Przepis z programu Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Czekoladowe smakołyki z orzechami laskowymi i płatkami kukurydzianymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

360 gramów czekolady deserowej

1 ½ szklanki całych orzechów laskowych lub migdałów

2 ½ szklanki dmuchanego ryżu lub płatków kukurydzianych

 

 

Przygotowanie:


Czekoladę połamać na małe kawałki. Przełożyć do szklanej miski. Wstawić na półtorej minuty do kuchenki mikrofalowej nastawionej na najmocniejsze grzanie. Czekolada może się jeszcze nie roztopić. Odczekać 4-5 minut i ponownie wstawić do kuchenki mikrofalowej na 1 minutę. (Lekkie przestygnięcie naczynia zapobiegnie przypaleniu czekolady.) Zamieszać. Czekolada powinna być prawie całkowicie roztopiona. Odczekać kilka minut. Po raz trzeci wstawić miskę do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Zamieszać gumową łopatką. Czekolada powinna być gładka i błyszcząca. (Należy uzyskać około 1 szklanki roztopionej czekolady.)

powrót

Podobne przepisy

Marcepanowe kartofelki
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Nugat orzechowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia francuska
Banany w cieście
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia tajska, Kuchnia wietnamska
Ananasowa pagoda
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Zeuzabella

postów: 11

22.09.2011 19:38

CYTUJ

Wyraźna pomyłka w przepisie:
w składnikach jest ryż dmuchany lub płatki KUKURYDZIANE, a w przygotowaniu mówi się o Smakołykach z płatków OWSIANYCH.

Niby to nieistotne, bo wiadomo o co chodzi, ale zwracam uwagę, bo nie lubię takich niedoróbek.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.