Czekoladowe krążki z solą morską

Przepis z programu Nigel Slater: prosto i smacznie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Czekoladowe krążki z solą morską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

1 garść grubo posiekanych pistacji

2 garści płatków migdałowych

1 duża szczypta cukru

sól morska w płatkach

płatki róży w cukrze (może być też skórka pomarańczowa w cukrze)



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. łamiemy czekoladę i roztapiamy na parze. Najlepiej w ogóle nie mieszamy. Kiedy czekolada stopnieje w połowie, wyłączamy gaz, zanurzamy nieroztopione kawałki głębiej i czekamy, aż pozostałe ciepło stopi resztę czekolady. Płatki migdałowe wykładamy na blachę i prażymy w piekarniku 2 minuty. Posypujemy cukrem i prażymy jeszcze 1 minutę. Roztopioną czekoladę nakładamy na blachę wyłożoną papierem. Powinny powstać płaskie krążki. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła, posypujemy krążki płatkami migdałowymi i pistacjami. Doprawiamy solą i dekorujemy płatkami róży. Blachę z krążkami wstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Delikatnie odrywamy krążki od papieru i podajemy.

powrót

Podobne przepisy

Pączusie serowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki, Pączki
Miętowy sernik z Ibizy
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta jabłkowa z lodami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.