Donna Dooher

Czekoladowe eklerki


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Czekoladowe eklerki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ilość na 18 sztuk





Ciasto na eklerki

2 łyżki stołowe (30 ml) kakao

1 szklanka (250 ml) mąki

1 szklanka (250 ml) wody

125 g niesolonego masła

2 łyżki stołowe (30 ml) cukru

¼ łyżeczki (1 ml) soli

4 jajka

36 dużych pianek



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Trzykrotnie przesiać mąkę z kakao. Odstawić. W dwulitrowym rondlu z grubym dniem zagotować na dużym ogniu wodę z masłem, cukrem i solą. Zestawić z ognia. Wsypać na raz mąkę z kakao i mieszać drewnianą łyżką, aż do wyrobienia ciasta. Postawić na średnim ogniu i ubijać 2 minuty, aż na dnie uformuje się cienka warstewka. Uważać, by się nie przypaliło.

Przełożyć ciasto do malaksera. Ubijać, dodając po kolei jajka. Oczyścić ścianki miski i ubijać jeszcze 4 minuty. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy z końcówką z dużą gwiazdą. Wyciskać 8 – 10 cm wałki na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia. Piec 10 minut, obniżyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik, eklerki wyjąć, przekłuć patyczkiem do szaszłyków i ponownie wstawić do piekarnika na 10 min przy uchylonych drzwiczkach. Zostawić eklerki do wyschnięcia.

Eklerki przekroić wzdłuż nożem-piłą. Spody umieścić na blasze, do każdego włożyć po 3 pianki. Zapiec pod grillem, aż się lekko zrumienią – pilnować, by się nie przypaliły. Wyjąć z piekarnika, przykryć górnymi połówkami i polać sosem.



Sos czekoladowy

280 g drobno posiekanej ciemnej czekolady

1 szklanka (250 ml) kremówki



Przygotowanie

Wrzucić czekoladę do stalowej miski. W małym rondelku doprowadzić kremówkę niemal do wrzenia.

Wlać do czekolady i odczekać 1 minutę. Ubijać, aż sos będzie gładki i lśniący.



@ Donna Dooher

powrót

Podobne przepisy

Tartaletki kawowo-czekoladowe
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta z syropem klonowym i orzechami pekan
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Orzechy pekan (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.