Tomasz Deker

Czekoladowe cookies z ziarnem kakaowca


Przepis z programu Desery Dekera (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 983

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

250 g masła

190 g cukru trzcinowego muscovado (lub melasy)

1 g soli

białka z 3 jaj

310 g mąki pszennej

4 g sody oczyszczonej

2 g proszku do pieczenia

50 g kakao

250 g czekolady 60%

60 g prażonego ziarna kakaowca

 

Przygotowanie:

Wymieszaj rózgą miękkie masło z cukrem i solą.
Dodaj białka, wlewając je do masy małymi porcjami. Cały czas mieszaj.
Pozostałe sypkie produkty wymieszaj ze sobą i przesiej. Następnie dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Czekoladę posiekaj na kawałki wielkości ziarna grochu i dodaj pod koniec mieszania masy razem z ziarnem kakaowym.
Ciasto uformuj w walec, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki, żeby się schłodziło.
Schłodzone ciasto pokrój w plastry i rozłóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 15-16 minut w temperaturze 160-170 stopni w piekarniku z termoobiegiem lub w piekarniku statycznym w temp. 200-210 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa na czekoladowym cieście
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Gorzka czekolada (odc.36)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Dziecięce ciasto jogurtowe
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Baklava
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia grecka, Kuchnia turecka
Tarta z kremem migdałowym i malinami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.