Tomasz Deker

Czekoladowe ciasto kladdkaka


Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

Czekoladowe ciasto kladdkaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

140 g masła

3 średnie jajka

230 g brązowego cukru

50 g kakao

120 g mąki pszennej

ekstrakt waniliowy

szczypta soli

Przygotowanie:

Zaczynamy od rozpuszczenia masła, w niezbyt wysokiej temperaturze, żeby się tylko delikatnie rozpuściło. Rozpuszczone masło należy wlać do miski, do niego dodać brązowy cukier. Wszystko razem wymieszać. Stopniowo dodać jajka, łyżeczkę ekstraktu z wanilii, szczyptę soli, kakao, mąkę pszenną. Ponownie wymieszać.
Ciasto należy włożyć do tortownicy, wyłożonej wcześniej papierem pergaminowym. Równo rozsmarowane ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i piec przez ok. 20 minut. Upieczone ciasto osypać odrobiną cukru pudru lub kakao.

powrót

Podobne przepisy

Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Eklerki kawowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.