Delia  Smith

Czekoladowe ciasto dla dorosłych


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowe ciasto dla dorosłych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 jajek

15 dag cukru

5 dag kakao

suszone śliwki

winiak Armaganc

1 łyżka śmietany

czekolada

 

 

Przygotowanie:


Pieczemy je z sześciu żółtek ukręconych na gęstą masę z 15 dekagramami drobnego cukru. Dodajemy do nich 5 deka przesianego kakao i mieszamy. Łączymy z ubitą na sztywno pianą z białek. Mieszanką napełniamy dwie dwudziestocentymetrowe tortownice. Ciasto pieczemy 15 minut na środkowej półce piekarnika. Suszone śliwki musimy namoczyć w Armagnacku sporo wcześniej. Tuzin odkładamy – resztę wrzucamy wraz z alkoholem do robota kuchennego, dodajemy czubatą łyżkę śmietany i rozdrabniamy na pure, którym przekładamy krążki ciasta. Tuzin odłożonych śliwek moczymy w roztopionej czekoladzie, pozostałą mieszamy ze śmietaną i masą smarujemy wierzch tortu, następnie dekorujemy go śliwkami.

powrót

Podobne przepisy

Makowiec
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy na Boże Narodzenie, Makowce
Tarta ze świeżymi borówkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pączki
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pączki
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tort chałwowy
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.