Jacek Sikora

Czekoladowa teryna z bakłażanami


Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowa teryna z bakłażanami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bakłażan

opakowanie serka ricotta

50 g cukru pudru

150 g gorzkiej czekolady

100 g kandyzowanych owoców

4 jajka

120 g cukru

120 g mąki

100 ml wina marsala

opakowanie polewy czekoladowej

listki mięty

 

Przygotowanie:

Zacznij od starannego wymieszania delikatnej tłustej ricotty z posiekaną czekoladą, cukrem pudrem i kandyzowanymi owocami pokrojonymi w kostkę. Obierz ze skórki bakłażana. Włóż go do wrzątku. Po ok. 2 min wyjmij i odstaw do schłodzenia i pokrój w paseczki. Jajka wymieszaj z cukrem. Gdy będą puszyste dodaj przesianą mąkę. Wylej masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na pół godziny (180 stopni C). Pasemkami bakłażana wyłóż na krzyż małe okrągłe miseczki wyłożone folią. Upieczony i wystudzony biszkopt pokrój w kosteczkę. Do foremek wyłożonych paseczkami bakłażana wrzuć kostki ciasta. Dopełnij foremki masą z serka ricotta. Wstaw do lodówki na godzinę. Kiedy teryna będzie gotowa, czyli po minimum jednej godzinie leżakowania w lodówce, wyłóż ją na talerz. Oblej terynę winem marsala, polej polewą czekoladową i udekoruj listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Lody truskawkowe
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Krówki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Brzoskwinie
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.16)szybki deser z sosem morelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Owoce pod sabayon
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Banan z patelni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.