Czekoladowa framboise

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Czekoladowa framboise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

330 g czekolady deserowej

175 ml niesłodzonego

przetartego piure malinowego

100 g cukru

225 g niesolonego masła

5 jajek

łyżka likieru malinowego lub kirschu

miarka ubitej gęstej śmietany

świeże maliny do ozdoby

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°C i zagotować w czajniku wodę do kąpieli wodnej.
Przygotowanie framboise: umieścić czekoladę, puree malinowe i cukier w kąpieli wodnej, zagrzać, żeby się roztopiły, po czym zagotować, żeby zgęstniały. Wmieszać masło po kawałku. Wyjąć z kąpieli wodnej i wbić jajka, po jednym. Przecedzić do miski.
Wstawić miskę do odpowiednio dużego garnka, nalać wody i piec, aż masa wyrośnie i stężeje, przez ok. 45 min. Wyjąć z kąpieli wodnej i ostudzić. Ciasto się skurczy. Zakryć i schłodzić przez noc.
Pokryć schłodzone ciasto cienką warstwą bitej śmietany i świeżymi malinami (zaczynając od dołu, na całej powierzchni).

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta z galaretką morelową
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pudding bananowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Brzoskwinie pod pierzyną
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding ryżowy z owocami w syropie
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Parfait (lody) piernikowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.