Lucinda Scala  Quinn

Czekoladowa babka Dolly


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki

Czekoladowa babka Dolly
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto:

225 g miękkiego masła

1½ szklanki cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

4 duże jajka

2½ szklanki mąki pszennej

½ szklanki kakao w proszku

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ szklanki posiekanej czekolady deserowej

½ szklanki posiekanych orzechów włoskich, opcjonalnie

1 szklanka maślanki



Polewa:

1 szklanka drobno posiekanej gorzkiej czekolady

½ szklanki cukru

75 g masła

⅔ szklanki śmietanki kremówki

2 łyżki rumu lub brandy, opcjonalnie



Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 160° C. Wysmarować masłem formę z kominkiem o średnicy 26 cm i wysokości 9 cm.

Zmiksować masło z cukrem na gładki krem. Dodać esencję waniliową i miksować dalej, dodając po jednym jajku. W drugiej misce wymieszać mąkę, kakao, cynamon, sodę i sól. Dodać czekoladę i orzechy. Cały czas miksując, dodawać kolejno do kremu ⅓ mąki, ½ szklanki maślanki, ⅓ mąki, ½ szklanki maślanki i resztę mąki. Przełożyć masę do formy i wygładzić wierzch. Piec 55-60 minut, aż wyjęty z ciasta patyczek będzie suchy. Na chwilę zostawić babkę w formie, a potem wyłożyć na paterę, aby całkowicie wystygła. Postawić żaroodporne naczynie na garnku z gotującą się wodą. Umieścić w nim wszystkie składniki polewy i podgrzewać, mieszając, aż się roztopią i powstanie gładka masa. Polać wierzch wystudzonej babki i odstawić na 15-20 minut, aby polewa zastygła.





Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.