Bożena Sikoń

Czekolada do picia i ciasteczko migdałowe


Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Napoje, Dania na walentynki

odsłon: 25552

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 ml mleka

250 ml śmietanki 36%

250 g czekolady deserowej

przyprawy korzenne do smaku

Ciasteczko migdałowe

100 g płatków migdałowych

90 g cukru

15 g mąki

2 jajka

20 g masła

Przygotowanie:

Zagotować mleko, dodać śmietankę i przyprawy. Ponownie zagotować. Zdjąć z gazu wsypać pokrojoną czekoladę i rozmieszać. Chwilę jeszcze pogotować.

Do miski włożyć płatki migdałowe, cukier, mąkę i wymieszać z białkami. Następnie wlać rozpuszczone letnie masło i wymieszać. Odstawić na 30 min. Układać niewielkie kulki na matę do pieczenia i widelcem zmoczonym w wodzie rozklepać płaskie kółka. Piec w temp. 180º C ok. 20 min.
Na ciepło formować kształt układając na wałku.

powrót

Podobne przepisy

Wody smakowe
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dobre dla dzieci
Shot biało-czerwony
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Lemoniada z ogórkiem i miętą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
Wino ze skórką pomarańczową
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lassi z mango
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Gorąca czekolada
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

kasia1999

postów: 6

24.09.2012 15:09

CYTUJ

Przepis genialny, taka prawdziwa gorąca czekolada, a nie taka z proszku co smakuje jak kakao.

polanna

postów: 1

06.05.2012 21:32

CYTUJ

Zrobiłam ciasteczka i czekoladę - przepis jest świetny, po prostu Pyszności. Dodałam czekoladę gorzką, częściowo taką, która miała w składzie aż 85 % kakao. Ciasteczka świetne. Jedyne, co sprawiło mi trudność, to nadanie wszystkim ciastkom tej wypukłej formy, bo na moim wałku do ciasta zmieściłam ledwie chyba 3 z nich. Reszta została płaska, bo prędko stygną, stając się sztywne.
Można zrobić ciastka mniejsze i ich po upieczeniu nie formować, chociaż na pewno ten wypukły kształt to wisienka na torcie, dopełnienie całości. :)
Przepis wkładam do ulubionych - jest nie do zastąpienia szczególnie na zimne, deszczowe czy mroźne dni. Można pobawić się w pieczenie ciasteczek z dziećmi, są tak proste w przygotowaniu.
Pani Bożeno - Brawo !

#Kacpi

14.03.2012 11:39


Wrocław

CYTUJ

Mamba, jaka pani Barbara??? To jest pani BOŻENA SIKOŃ!!!

#Fifilifi

03.11.2011 12:50


Warszawa

CYTUJ

Mamba napisał(a) 02.07.2011 21:22:
super smaczne aż ślinka leci .Pani Barbara to mistrzyni.
Bożena. Pani Bożena to mistrzyni- zgadzam się czekolada była wyborna:)

#Mamba

02.07.2011 21:22


warszawa

CYTUJ

super smaczne aż ślinka leci .Pani Barbara to mistrzyni.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.