Anjum  Anand

Cytrynowy ryż


Przepis z programu Łatwa kuchnia indyjska (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Cytrynowy ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

350 g świeżo ugotowanego ryżu basmati

½ łyżeczki nasion gorczycy

szczypta nasion kozieradki

2 łyżki soczewicy

2-3 suszone czerwone papryczki chilli

w całości

1 łyżeczka imbiru w proszku

¼ łyżeczki kurkumy

4 łyżki uprażonych orzeszków ziemnych

10 liści curry

3 łyżki soku z cytryny

olej roślinny do smażenia

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


Przesmażyć na rozgrzanym oleju gorczycę, kozieradkę, soczewicę i papryczki. Dodać imbir, kurkumę, orzeszki i liście curry. Posolić i smażyć pół minuty. Wlać sok z cytryny i gotować jeszcze minutę, po czym dodać ryż. Kiedy ryż się zagrzeje, podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.