Gary  Rhodes

Cytrynowo-pieprzowa pieczeń jagnięca


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Cytrynowo-pieprzowa pieczeń jagnięca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,5 kg udźca jagnięcego

kawałek grubej nici

nieco oleju roślinnego

drobno starta skórka z 1 cytryny

sok z 1 cytryny

sól

1 łyżeczką zmiażdżonych ziaren czarnego pieprzu

kilka liści świeżego tymianku

1 łyżka miodu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220°C. Na dno brytfanny wlej odrobinę oleju roślinnego. Udziec zwiąż jednym kawałkiem grubej nici. Wystającą kość owiń kawałkiem folii aluminiowej. Zetrzyj drobno skórką z jednej cytryny. Przetnij ją na pół, natrzyj cytryną mięso, wyciskając sok. Posyp udziec skórką, solą, zmiażdżonymi ziarnami czarnego pieprzu i liśćmi świeżego tymianku. Wstaw mięso do piekarnika. Jeśli lubisz krwistą jagnięcinę, będzie gotowa za godzinę, najwyżej godzinę i kwadrans. Średnio wypieczona porcja powinna spędzić w piekarniku godzinę i dwadzieścia minut do półtorej godziny.
Po pół godzinie część tłuszczu się wytopi i trzeba zacząć polewać mięso co kwadrans 1-2 łyżkami tłuszczu spod pieczenia. Po godzinie wyjmij udziec z brytfanny, odlej nadmiar tłuszczu. Ułóż mięso w brytfannie i polej skórkę miodem. Wstaw mięso do piekarnika na 20 minut i często polewaj tłuszczem. Gotowe wyjmij z piekarnika, zdejmij z kości folię aluminiową. Mięso niech poleży przez kwadrans. W tym czasie przygotuj sos.

powrót

Podobne przepisy

Bażant gotowany z selerem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.