Anna Olson

Cytrynowe ciasteczka z galaretką


Przepis z programu Na słodko Cytryna (odc.8)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Cytrynowe ciasteczka z galaretką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kostka miękkiego masła

½ szklanki cukru

2 żółtka

2 łyżki startej skórki cytrynowej

1 łyżka soku z cytryny

¼ łyżeczki soli

1 łyżka mąki kukurydzianej

2 ½ szklanki mąki uniwersalnej

4 łyżki wyłuskanych i drobno posiekanych orzechów pistacjowych lub włoskich

1/3 szklanki marmolady cytrynowej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
Utrzeć masło z cukrem na kremową, puszystą masę. Dodać żółtka, skórkę i sok z cytryny. Starannie wymieszać. Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę uniwersalną i kukurydzianą oraz sól. Połączyć suche składniki z maślaną masą i wymieszać. Formować z ciasta małe kuleczki i zanurzać do połowy w miseczce z siekanymi orzechami tak, żeby orzechowe okruchy przylgnęły do ciasta. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć kulki i pośrodku każdego ciasteczka zrobić dołek kciukiem. Piec przez 15-18 minut.
Dołeczki w jeszcze ciepłych ciastkach wypełnić małymi porcjami marmolady cytrynowej. Jeśli marmolada ma być ciągnąca, należy wypełnić nią dołki przed upieczeniem ciastek.

powrót

Podobne przepisy

Migdałowe ciasto z serem ricotta
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ciasto z borówkami i kruszkonką
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Borówka amerykańska (odc. 5)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

12.05.2017 09:09

CYTUJ

w przepisie jest podana mąka uniwersalna, chciałam tylko napisać, że ostatnio czytałam, że polecana jest szymanowska z Polskich Młynów, co sądzicie?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.