Cytrynowe babeczki z lawendą

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Cytrynowe babeczki z lawendą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

175 g mąki z proszkiem do pieczenia*

szczypta soli

175 g niesolonego masła

2 jajka

1 niewoskowana cytryna

175 g drobnego cukru z melasą, zmieszanego z lawendą**



syrop:

sok z dużej cytryny

100 g cukru

woda

niepryskane kwiaty lawendy



lukier:

200 g cukru pudru

woda

zielony i fioletowy barwnik spożywczy w żelu



do dekoracji:

niepryskane kwiaty lawendy



Przygotowanie:

Masło pokroić w kostkę, wrzucić do rondla, stopić i odstawić do przestygnięcia. Wbić jajka do miski, wsypać cukier z lawendą, ubijać mikserem 4-5 minut do uzyskania gęstej, puszystej masy. Mieszając łyżką lekkim ruchem od dołu, wlać masło cienkim strumykiem. Przesiać mąkę z solą, wsypać do masy jajecznej, dodać skórkę otartą z cytryny, wymieszać łyżką lekkim ruchem od dołu. Wlać sok wyciśnięty z cytryny i delikatnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C /160°C z termoobiegiem. Wgłębienia blaszki do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami, do każdej nałożyć po łyżce ciasta (nie wyżej niż do połowy wysokości). Wstawić blaszkę do piekarnika na 15 minut. Tymczasem zrobić syrop: kilka łyżek wody, cukier, sok wyciśnięty z cytryny i 3-4 kwiaty lawendy podgrzewać mieszając, aż cukier się rozpuści, a płyn zgęstnieje. Wyjąć babeczki z piekarnika, wyłożyć na kratkę, jeszcze gorące ponakłuwać patyczkiem i polać syropem. Zostawić do wystygnięcia. Zrobić lukier: przesiać cukier puder, stopniowo dodawać wodę i mieszać do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji. Połowę zabarwić na kolor liliowy, drugą na bladozielony. Łyżeczką nałożyć lukier na wystygłe babeczki i zostawić do wyschnięcia na 2 godziny. Udekorować kwiatami lawendy.



* Przesiać 225 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.

** 500 g drobnego cukru z melasą wsypać do malaksera, dorzucić garść niepryskanych kwiatów lawendy, oberwanych z łodyżek. Zmiksować, przesypać do słoika i szczelnie zamknąć. Odstawić na 2-3 tygodnie, odmierzyć potrzebną ilość.



© Fiona Cairns

powrót

Podobne przepisy

Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta cytrynowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kulebiak
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.