Anna Olson

Cytrynowa sałatka z indyka


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Sałatki, sałaty i surówki

Cytrynowa sałatka z indyka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cebula

obrana i przekrojona na pół

1 cytryna

przekrojona na pół

2 listki laurowe

2 gałązki majeranku

700 g piersi indyka

 

½ szklanki posiekanych suszonych moreli

1 łyżka soku z cytryny

½ szklanki majonezu

½ szklanki jogurtu

¼ szklanki pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli

2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny

2 łyżeczki posiekanego świeżego majeranku

2 łyżeczki nasion maku

sól i pieprz

liście sałaty

do przybrania

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj w garnku na średnim ogniu 6 szklanek (1,5 l) wody z cebulą, cytryną, liśćmi laurowymi i majerankiem. Gdy zawrze, włóż do garnka pierś indyczą i gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 20 min. Wyjmij mięso, odłóż, żeby ostygło, wstaw do lodówki na 1 godzinę i pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Aby przyrządzić sałatkę z indyka, namocz morele w gorącej wodzie z 2 łyżkami soku z cytryny, aż zmiękną. Zmieszaj majonez, jogurt, cebulę, otartą skórkę z cytryny, majeranek i mak. Dodaj pokrojonego indyka oraz morele i dopraw do smaku. Wstaw do lodówki przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z kokosowym „makaronem”
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 52)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka makaronowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
Sałatka z jajkiem i bekonem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.