Cytrusowa sałatka z kalmarów

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza

Cytrusowa sałatka z kalmarów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

otarta skórka i sok z 1 limonki

otarta skórka i sok z ½ cytryny

otarta skórka i sok z ½ pomarańczy

1 drobno posiekany mały pęczek kolendry

1 drobno posiekany mały pęczek listków mięty

1 czerwona chili, posiekana

1 kawałek świeżego imbiru o dług. 2½ cm, obrany i starty

szczypta drobnego cukru

4 łyżki oliwy extra vergine

1 łyżka oleju sezamowego

4 średnie kalmary: całe umyte tuby i macki

1-2 łyżeczki oliwy

150 g mieszanki sałat



Przygotowanie:

Połącz w dużej misce soki oraz starte skórki z cytrusów, zioła, chili, starty imbir i cukier. Dolej oliwę oraz olej sezamowy i dobrze wymieszaj, by połączyć składniki. Dopraw dressing do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odetnij macki kalmarów. Wsuń płaską drewnianą łopatkę do tuby, ułóż płasko na desce do krojenia i ponacinaj nożem w poprzek co ½ cm. Rozgrzej mocno patelnię grillową. W tym czasie natrzyj kalmary oliwą i dopraw solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ułóż tuby na patelni ponacinaną stroną w dół razem z mackami i smaż 1-2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, obróć tuby na drugą stronę i zostaw na patelni na kolejne 30 sekund. Przełóż tuby z patelni do miski z dressingiem i dokładnie obtocz. Podsmaż jeszcze macki przez 1-2 minuty, aż zaczną lekko wysychać. Przełóż je do miski i obtocz w dressingu. Dodaj do kalmarów liście sałaty, dobrze przemieszaj i rozłóż na talerzyki.

powrót

Podobne przepisy

Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Krewetki z patelni w pikantnej marynacie
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.