Cynaderki w sosie pikanto-kwaśnym

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Cynaderki w sosie pikanto-kwaśnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g nerek wieprzowych

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka octu ryżowego

lub jabłkowego

 

 

Przygotowanie:


Wyczyść nerki. Przetnij na pół, wytnij tłuszcz i wszystkie błonki. Delikatnie ponacinaj nerkę pod skosem po obu stronach. Pokrój ją w plastry. Włóż do miski, dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Osusz i wymieszaj z pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę białego octu ryżowego lub octu jabłkowego i ponownie odstaw na pół godziny. Osusz ręcznikiem papierowym. Połącz składniki sosu i wymieszaj. Rozgrzej w woku olej, aż zacznie się dymić. Wrzuć plasterek imbiru i pokrojone nerki. Smaż na gorącym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Wlej sos i wymieszaj, aż smaki się połączą, a sos wniknie w nerkę.

powrót

Podobne przepisy

Kiełbaski z soczewicą
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Confit z kaczki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cynaderki duszone z puree z marchewki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.