Cynaderki w sosie pikanto-kwaśnym

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Cynaderki w sosie pikanto-kwaśnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g nerek wieprzowych

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka octu ryżowego

lub jabłkowego

 

 

Przygotowanie:


Wyczyść nerki. Przetnij na pół, wytnij tłuszcz i wszystkie błonki. Delikatnie ponacinaj nerkę pod skosem po obu stronach. Pokrój ją w plastry. Włóż do miski, dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Osusz i wymieszaj z pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę białego octu ryżowego lub octu jabłkowego i ponownie odstaw na pół godziny. Osusz ręcznikiem papierowym. Połącz składniki sosu i wymieszaj. Rozgrzej w woku olej, aż zacznie się dymić. Wrzuć plasterek imbiru i pokrojone nerki. Smaż na gorącym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Wlej sos i wymieszaj, aż smaki się połączą, a sos wniknie w nerkę.

powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gyutataki
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kurczak z sałatką z fasoli i fenkuła
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pasztet z kaczych wątróbek
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bobotie
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.