Cynaderki w sosie pikanto-kwaśnym

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Cynaderki w sosie pikanto-kwaśnym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g nerek wieprzowych

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

0,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka octu ryżowego

lub jabłkowego

 

 

Przygotowanie:


Wyczyść nerki. Przetnij na pół, wytnij tłuszcz i wszystkie błonki. Delikatnie ponacinaj nerkę pod skosem po obu stronach. Pokrój ją w plastry. Włóż do miski, dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Osusz i wymieszaj z pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę białego octu ryżowego lub octu jabłkowego i ponownie odstaw na pół godziny. Osusz ręcznikiem papierowym. Połącz składniki sosu i wymieszaj. Rozgrzej w woku olej, aż zacznie się dymić. Wrzuć plasterek imbiru i pokrojone nerki. Smaż na gorącym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Wlej sos i wymieszaj, aż smaki się połączą, a sos wniknie w nerkę.

powrót

Podobne przepisy

Pierożki goutie
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Plastry polędwicy wołowej z karmelizowanymi szalotkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.