Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Cynaderki w sosie pikanto-kwaśnym

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.5)

trudność: łatwe

rodzaj dania: Dania mięsne Dania mięsne

składniki i przygotowanie:

Składniki
250 g nerek wieprzowych
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka octu ryżowego, lub jabłkowego

Sos
¼ łyżeczki pieprzu seczuańskiego
1,5 łyżki bulionu z kurczaka, lub wody
1 łyżeczka czosnku, drobno posiekanego
1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju arachidowego, do smażenia
plasterek imbiru

Przygotowanie
Wyczyść nerki. Przetnij na pół, wytnij tłuszcz i wszystkie błonki. Delikatnie ponacinaj nerkę pod skosem po obu stronach. Pokrój ją w plastry. Włóż do miski, dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Dokładnie wypłucz w zimnej wodzie. Osusz i wymieszaj z pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę białego octu ryżowego lub octu jabłkowego i ponownie odstaw na pół godziny. Osusz ręcznikiem papierowym. Połącz składniki sosu i wymieszaj. Rozgrzej w woku olej, aż zacznie się dymić. Wrzuć plasterek imbiru i pokrojone nerki. Smaż na gorącym oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Wlej sos i wymieszaj, aż smaki się połączą, a sos wniknie w nerkę.

© Ken Hom

skomentuj przepis >>