Paul Merret

Cynaderki jagnięce na tostach


Przepis z programu Ekonomia gastronomii (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Cynaderki jagnięce na tostach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oleju roślinnego

6 szalotek

obranych

1 łyżka boczku pokrojonego na skwarki

4 pieczarki

pokrojone na ćwiartki

2 nerki jagnięce

oczyszczone

przekrojone wzdłuż na pół

½ łyżeczki czerwonego octu winnego

100 ml sosu pieczeniowego (może być ze słoiczka)

1 łyżka posiekanych listków estragonu

½ łyżko posiekanej natki pietruszki

1 gruba kromka białego chleba

stosowana

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej 1 łyżkę oleju na małej patelni, na średnim ogniu. Dodaj szalotki i podsmażaj ze wszystkich stron przez 5 min, aż zmiękną i się zrumienią. Odłóż je na małą blaszkę i powtórz powyższe czynności z boczkiem i pieczarkami. Przełóż je na tę samą blaszkę. Rozgrzej pozostałą łyżkę oleju i ułóż na patelni nerki przekrojoną stroną w dół. Smaż po 3-4 min z obu stron, aż się zrumienią. Dołóż je do szalotek, boczku i pieczarek. Wlej na patelnię ocet winny, a gdy zawrze, zdeglasuj patelnię zeskrobując z dna przysmażone resztki. Dolej sos pieczeniowy i wrzuć na patelnię nerki, szalotki, boczek i pieczarki. Szybko zagrzej, przemieszaj i dodaj zioła. Ułóż tost na głębokim talerzu. Nałóż na niego cynaderki z dodatkami i polej sosem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.