Tomasz Jakubiak

Cynaderki duszone z puree z marchewki


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 5196

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg cynaderek

świeże listki laurowe

1 kalafior

1 zielona papryka peperoni

1 pęczek cebuli dymki

5 ząbków czosnku

1 łyżka oleju rzepakowego

łyżeczka ziaren gorczycy

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka wody

pęczek młodej marchewki

1/2 kostki masła

szczypta brązowego cukru

3 łyżki śmietany kremówki

szczypta kurkumy

mała garść trybuli

pieprz, sól

sok z 1/2 cytryny

 

Przygotowanie:

Cynaderki oczyść, dokładnie wypłucz i gotuj przez 30 minut z liśćmi laurowymi. Kalafiora, paprykę, cebulę dymkę ze szczypiorem i cynaderki pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju przysmaż kalafiora. Dopraw gorczycą. Dodaj całe ząbki czosnku, paprykę, cebulki i cynaderki. Wszystko zalej koncentratem i wodą. Dodaj listek laurowy. Przykryj i duś, aż cynaderki będą miękkie i się będą rozpływać w ustach. Do gotowych cynaderek dorzuć świeży szczypior. Przygotuj purre. Marchewki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przysmaż je na klarowanym maśle. Dodaj szczyptę brązowego cukru. Podsmaż chwilę i przełóż do blendera. Zmiksuj je ze śmietaną. Dopraw kurkumą, solą, pieprzem, trybulą i sokiem z cytryny. Cynaderki podawaj z puree z marchewki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.