Agnieszka Kręglicka

Cykoria z gruszkami, serem blue, orzechami laskowymi i orzechowym sosem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cykoria z gruszkami, serem blue, orzechami laskowymi i orzechowym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

Składnik główny

2 kolby cykorii belgijskiej

 

Wkładka

twarda gruszka

sok z cytryny

100 g sera blue np. gorgonzoli, roqueforta

 

Sos

2 łyżki oliwy extra vergine

4 łyżki oleju z orzechów laskowych

2 łyżki białego octu winnego

łyżeczka musztardy dijońskiej

sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

Musztardę wymieszać z octem, cukrem, solą i pieprzem, stopniowo dolewać oliwę, potem olej orzechowy, ciągle mieszając, aby sos stał się gęsty i kremowy w konsystencji. Dosmakować, powinien być wyraźnie orzechowy. Gruszkę pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, by nie ciemniała. Ser pokruszyć. Orzechy uprażyć w ciepłym piekarniku. Rozsypać na suchej blasze i kiedy zaczną puchnąć i ciemnieć wyjąć i otrzeć skórkę. Czasami skórka schodzi łatwo pod palcami, czasami trzeba włożyć orzechy do lnianej ściereczki i poocierać turlając. Osuszone liście cykorii pociąć i dobrze wymieszać z sosem, rozłożyć na indywidualnych talerzach, na każdej porcji ułożyć plastry gruszki, posypać pokruszonym serem i prażonymi orzechami, całość posypać świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Karczochy z prosciutto
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ziemniaczana sałatka na ciepło
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.