Agnieszka Kręglicka

Cykoria z gorgonzolą i orzechami


Przepis z programu Para w kuchni (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cykoria z gorgonzolą i orzechami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

cykoria

ser pleśniowy np. gorgonzola, roquefort, stilton

orzechy włoskie

laskowe

pekan

 

Przygotowanie:

Klasyczne połączenie: listki cykorii wypełnione dobrym serem pleśniowym i orzechami można przygotowywać z różnych odmian tych składników. Białą cykorię belgijską zastąpić czerwoną lub małymi listkami radicchio. Listki najlepiej odrywać od korzenia w ostatniej chwili, bo szybko więdną. Najlepsze pleśniowe sery to gorgonzola, roquefort, stilton. Jeżeli ser ma za mocny smak można wymieszać go z kremowym mascarpone. Orzechy włoskie, laskowe, pekan są dobre, jeśli są świeże. Aby uzyskać efekt większej chrupkości można je uprażyć na suchej patelni lub w ciepłym piekarniku.

powrót

Podobne przepisy

Placki z leśnych grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Galaretki w polskich smakach
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Proziaki lub fajarcarze
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczony słodki ziemniak z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.