Agnieszka Kręglicka

Cykoria w szynce pod beszamelem


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Cykoria w szynce pod beszamelem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 zwarte cykorie

4 duże, cienkie plasterki szynki gotowanej

3 łyżki masła

2-3 łyżki mąki

1 szklanka mleka

1/2 szklanki tartego gruyere'a

żółtko

1 łyżka tartego parmezanu

sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Cykorie obrać z zewnętrznych liści. Do garnka z wrzącą wodą dodać sok z cytryny i sól. Na średnim ogniu ugotować cykorie do miękkości. Odcedzić, ostudzić, odcisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać mleko. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić gałką i pieprzem. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, wymieszać z serem i żółtkiem. Każdą cykorię owinąć plastrem szynki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Cykorie przykryć sosem, posypać parmezanem po wierzchu. Wstawić do gorącego piekarnika 200 C i piec, aż sos będzie rumiany.

powrót

Podobne przepisy

Czipsy z warzyw
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fasola z alaski
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.