Cygańskie gołąbki na ostro

Cygańskie gołąbki na ostro
Oceń przepis:
63 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Gołąbki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek pokrój w kostkę. Zielone papryczki i okrę pokrój w plastry, cebulę w piórka, a ząbki czosnku drobno posiekaj. Na smalcu przesmaż cebulę i czosnek. Dodaj boczek i mięso mielone. Na końcu dorzuć papryczki i okrę. Wszystkie składniki dopraw solą, słodką papryką i chili w płatkach. Składniki podlej koniakiem, bulionem i sosem pomidorowym. Dosyp ryż i duś wszystko przez godzinę.

Zawiń farsz w zblanszowane liście kapusty. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Przygotuj ostro-słodki sos pomidorowy. Na patelni skarmelizuj cukier brązowy. Dolej piwo, dodaj przecier pomidorowy i śliwki. Dopraw solą. Gotowym sosem zalej gołąbki i piecz bez przykrycia przez godzinę w piekarniku. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA