Bill Granger

Ćwierćkilogramowe ciasto


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ćwierćkilogramowe ciasto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250g masła

250g cukru

250g mąki

4 jajka

skórka z 2 cytryn

łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić paroma kroplami esencji waniliowej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Przygotowanie:


Zmiksować masło z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę otartą z cytryn i ekstrakt waniliowy. Nadal ucierając wbijać po jednym jajku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczeni, wymieszać łopatką. Ciasto wylać na lekko natłuszczoną blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zostawić na 10 minut do ostygnięcia, a następnie wyjąć. Można owinięte w folię aluminiową przechowywać w zamrażalniku.

powrót

Podobne przepisy

Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chrupiące bezy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Wieniec z ciasta na focaccię z farszem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Suflet czekoladowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.