Curry z wołowiny

Przepis z programu Floyd w Indiach (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z wołowiny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

masala: gorczyca

nasiona kolendry

cynamon

pieprz

goździki

nasiona kozieradki

nasiona kopru włoskiego

kmin rzymski

czerwone papryczki chili

wołowina

świeży imbir

świeży miąższ kokosa

liście curry

ocet

szalotka

nasiona kozieradki

gorczyca

 

 

Przygotowanie:


Przygotować masalę, mieląc razem jej składniki. Rozgrzać w rondlu olej, dodać masalę i smażyć ją przez chwilę. Dodać wołowinę i zamieszać, aby masala dokładnie pokryła mięso. Dodać świeży imbir, miąższ kokosa, liście curry i dokładnie wymieszać. Po chwili wlać ocet, który nada potrawie kwaskowy smak. Gotować na wolnym ogniu około pół godziny, do miękkości mięsa i zredukowania sosu. Na rozgrzanym oleju podsmażyć szalotki, aż nabiorą złotego koloru, dodać nasiona kozieradki i gorczycę, chwilę je prażyć, dodać liście curry i przesmażyć je sekundę. Wyłożyć dodatki na wołowinę curry i podawać.

powrót

Podobne przepisy

Duszone pulpety w sosie gulaszowym
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rolady z indyka z pomidorami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zrazy z grzybami i ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Taco z kurczakiem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kokosowe curry ze sri lanki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.