Curry z wieprzowiną i herbatą

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z wieprzowiną i herbatą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej, pokrojonej w kostkę

1 łyżeczka mielonej curry

3 łyżeczki zmiażdżonego pieprzu

4 kawałki goraki

8 strączków kardamonu, zmiażdżonych

¼ łyżeczki kozieradki

1 łyżeczka prażonej mielonej curry

1 łyżeczka soli

1 laska cynamonu, złamana

masło klarowane ghee

1 gałązka liści curry

liść pandanu, podarty

4 zielone chili, posiekane

3-centymetrowy kawałek imbiru, grubo posiekany

1 średnia cebula, pokrojona

4 ząbki czosnku zmiażdżone

1 l wody

sok z 2 limonek

3 łyżki płatków chili



na pol roti:

500 g mąki pszennej

50 g masła klarowanego ghee

3 zielone chili, drobno posiekane

1 gałązka liści curry, drobno posiekanych

1 filiżanka świeżych wiórków kokosowych

2 filiżanki ciepłej wody

1 łyżeczka soli

100 ml oleju do smażenia



na sambol z marchewką:

1 starta marchew

2 zielone chili, drobno posiekane

1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę

sok z limonki

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

½ filiżanki wiórków kokosowych

1 gałązka liści curry, drobno posiekanych

sól i pieprz



Przygotowanie:

W naczyniu łączymy mięso z pieprzem, chili, goraką, kardamonem, kozieradką, curry, solą i cynamonem. Nacieramy mięso przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie zagniatamy ciasto na roti. W naczyniu rozgrzewamy ghee, dodajemy liście curry i pandan. Smażymy, aż zacznie pachnieć. Dodajemy zieloną chili, imbir, cebulę i czosnek. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodajemy wołowinę i zalewamy wodą. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu 35 minut lub do czasu, kiedy wołowina zmięknie. Tymczasem przygotowujemy sambol, łącząc składniki. Smażymy roti. Podajemy curry z roti i małą porcją sambolu. Pol roti: w dużym naczyniu łączymy mąkę, ghee, chili, cebulę, liście curry i wiórki kokosowe. Dodajemy wodę i sól. Zagniatamy ciasto. Formujemy z ciasta kulki. Palcami z każdej kulki robimy cienki placek. Płaską płytę lub patelnię stawiamy na dużym ogniu. Rozgrzewamy małą ilość oleju. Na patelni kładziemy placek roti i smażymy, aż zacznie odchodzić od powierzchni naczynia. Przekładamy na drugą stronę i smażymy, aż placek stanie się chrupiący. Sambol: łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Salsa mexicana
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Sos winegret Laury
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pesto kolendrowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Fava - krem z grochu i oliwy
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.