Curry z ryby ambul thiyal

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z ryby ambul thiyal
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kg ryby o zwartym mięsie

8 strączków kardamonu

½ łyżki kolendry

½ łyżki kminu rzymskiego

1 łyżka prażonej curry

1 łyżeczka soli

2 łyżki zmiażdżonego czarnego pieprzu

1 laska cynamonu

3 kawałki goroki

1 duża cebula, drobno pokrojona

2 zielone chili

2 ząbki czosnku

1 gałązka liści curry

1 łyżeczka kozieradki

1 łyżeczka płatków chili

1 kawałek imbiru

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

woda

sok z limonki



Przygotowanie:

W moździerzu ucieramy na pastę kardamon, kolendrę, kmin, curry, sól pieprz, cynamon, chili, czosnek, płatki chili, czarny pieprz w ziarnach i gorokę z odrobiną wody. Odstawiamy. Rybę myjemy i kroimy na 4-6 kawałków. Pozostałe składniki umieszczamy w glinianym garnku, dolewamy 1 szklankę wody i mieszamy, aż pasta się rozpuści. Dodajemy rybę, nakrywamy garnek i gotujemy, aż woda odparuje.

powrót

Podobne przepisy

Meksykańska salsa pomidorowa
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta rybna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.