Tomasz Jakubiak

Curry z polskimi warzywami i chlebkami naan


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 7363

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

papryka

czerwona cebula

4 ząbki czosnku

ostra papryczka chili

4 młode ziemniaki

3 pomidory

skórka z limonki

3-4 łyżki czerwonej soczewicy

2 szklanki wody

olej do smażenia

kubek kwaśnego jogurtu

mieszanka przypraw:

2 łyżeczki uprażonej kozieradki

2 łyżeczki uprażonej kolendry

1 łyżeczka chili w proszku

świeża papryczka chili

3-4 listki świeżej kolendry

chlebek naan:

1 łyżeczka suchych drożdży

100 ml ciepłej wody

3 łyżki roztopionego klarowanego masła

4 łyżki jogurtu

2 łyżki miodu

300 g mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w średnią kostkę. Przygotuj mieszankę przypraw. W moździerzu utrzyj przyprawy - kozieradkę, ziarna kolendry, chili i listki świeżej kolendry.
W woku rozgrzej olej. Przesmaż cebulę. Dodaj mieszankę przypraw i skórkę z limonki.
Składniki wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe twarde warzywa - ziemniaki, paprykę, posiekany czosnek i chilli. Dosyp soczewicę. Do przesmażonych warzyw dodaj pomidory i dolej wodę. Duś, aż warzywa zmiękną. Na koniec dolej jogurt i wymieszkaj delikatnie wszystkie składniki.
Przygotuj chlebek. W misce połącz drożdże z ciepłą wodą i rozpuszczonym masłem. Dolej jogurt i miód. Dosyp mąkę. Ciasto wyrób i odstaw do wyrośnięcia. Z kawałków cista formuj cienkie placuszki. Smaż je na maśle. Curry podawaj z placuszkami naan. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

Suflet z serem i ziołami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywa w sosie orzechowym z ryżem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Paluszki jarzynowe z dipem jogurtowo-ziołowym
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
Domowy makaron z domowym pesto
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.