Curry z owocu chlebowca

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z owocu chlebowca
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 łyżeczka mielonej kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka curry do warzyw

1 owoc chlebowca (ok. 500 g), obrany i pokrojony na 3-centymetrowe kawałki

2 małe zielone chili, przekrojone wzdłuż na pół

100 g cebuli, drobno posiekanej

1 gałązka liści curry

½ łyżeczki mielonej kurkumy

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

3-centymetrowy kawałek laski cynamonu

500 ml mleczka kokosowego

100 ml śmietanki kokosowej

szczypta prażonego mielonego ciemnego curry

liść pandanu

mielona gorczyca

3 ząbki czosnku

sól



do podsmażenia:

100 ml oleju

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 gałązka liści curry

½ czerwonej cebuli



Przygotowanie:

Kolendrę, kmin i curry do warzyw przekładamy do małej patelni o grubym dnie i prażymy na sucho na małym ogniu, aż zbrązowieją. Uprażone przyprawy i resztę składników poza śmietanką kokosową i prażonym ciemnym curry wkładamy do garnka z grubym dnem i gotujemy 12 minut lub do czasu, kiedy owoc chlebowca zmięknie. Ziarna gorczycy, liście curry i czerwoną cebulę podsmażamy na oleju i całość przekładamy do garnka z chlebowcem. Nieustannie mieszając, dodajemy śmietankę kokosową i gotujemy jeszcze 4 minuty, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty, a owoc chlebowca miękki i delikatny. Doprawiamy solą i prażonym curry. Nie mieszamy. Podajemy.

powrót

Podobne przepisy

(odc.009) tapenada z suszonych pomidorów
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Majonez
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pasty
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania na karnawał i imprezę
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.