Curry z nerkowców

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z nerkowców
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
250 g nerkowców

2 łyżki masła klarowanego ghee

1 duża cebula, drobno posiekana

1 gałązka liści curry

2 zielone chili, posiekane

10-centymetrowy kawałek pandanu

½ łyżeczki uprażonego mielonego kminu

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka mielonej chili

1 laska cynamonu

300 ml mleczka kokosowego

150 ml śmietanki kokosowej

szczypta uprażonego curry



Przygotowanie:

Nerkowce moczymy w wodzie 1 godzinę. Odcedzamy i odstawiamy. Rozgrzewamy ghee w średnim garnku na dużym ogniu. Dodajemy cebulę, liście curry, chili i pandan. Mieszamy. Kiedy cebula zacznie się rumienić, dodajemy kmin, kurkumę, mieloną chili i laskę cynamonu. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż przyprawy lekko się uprażą. Dodajemy nerkowce i mieszamy. Dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Sos powinien się zredukować i zgęstnieć. Dodajemy śmietankę kokosową, mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku. Przekładamy do miski. Dekorujemy śmietanką kokosową i odrobiną prażonej curry.

powrót

Podobne przepisy

Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tzatziki
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Ajvar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Przetwory, Dania dietetyczne, Dania wegańskie
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.