Bill Granger

Curry z kurczaka ze szpinakiem


Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z kurczaka ze szpinakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mięso obrane z uda kurczaka (ewentualnie filet z piersi)

kilka czerwonych cebul

oliwa z oliwek

czosnek

trochę świeżego imbiru

½ łyżeczki kurkumy

½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry

puszka krojonych pomidorów

sól

2 łyżeczki cukru

sok z limonki

liście szpinaku

świeża kolendra

 

 

Przygotowanie:


Podsmażyć cebulę pokrojoną w grubą kostkę na oliwie, dodać pokrojony w plasterki czosnek i starty na tarce imbir. Dołożyć przyprawy (lub gotową mieszankę curry), chwilę podsmażyć, aby wydobyć aromat. Włożyć mięso, (jeśli używamy filetu z piersi, smażyć krócej), zrumienić przez 5 minut. Dodać pomidory i szczyptę soli, wymieszać. Przykryć garnek, zmniejszyć gaz i dusić przez 15 minut. Na koniec dodać cukier, sok z limonki i liście szpinaku, podgrzewać, aby szpinak zmiękł. Przed podaniem posypać listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Stir fry z kolczocha i wołowiny
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sztuka mięsa Franciszka Józefa
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Wątróbka z malinami
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Podroby
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kaczka w pomarańczach
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z kaczki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

szalviqa

postów: 13

13.11.2015 10:25

CYTUJ

Przepis jest banalny, jedynie nie użyłam kminu bo nie lubię jego smaku.

aniakhan

postów: 1

19.11.2011 11:02

CYTUJ

latwy szybki i naprawde uwielbiam .... dzieki za przepis ciesze sie ze udalo mi znalesc ta stronke.... moge tu znalesc wszystko czego szukalam!!!!!!!!!!! strasznie sie ciesze.... pozdrawiam zalozycieli i dzieki za swietne przepisy kuchni indyjskiej

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.