Curry z krewetek

Przepis z programu Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Curry z krewetek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6-12 krewetek

2 rozgniecione łodygi trawy cytrynowej

2 posiekane ząbki czosnku

1-2 posiekane papryczki chilli

1 posiekany kawałek świeżego imbiru

1 posiekany kawałek galganta

1 cebula

1 łyżeczka pasty ze strąków tamaryndowca

szczypta kurkumy

½ puszki mleka kokosowego

nieco sosu rybnego

woda (do dolania)

szczypta cukru

1-2 łyżki oliwy (do smażenia)

gotowa pasta curry

 

 

Przygotowanie:


Zacznij od ugotowania wywaru. W moździerzu rozgnieć imbir, galgant, chilli, czosnek i trawę cytrynową. Posiekaj cebulę. W woku rozgrzej oliwę, wrzuć ½ cebuli, zeszklij. Na tym etapie możesz dorzucić pokrojone na duże kawałki liście pimenty lekarskiej i kardamonu. Trudno je zdobyć, więc ten dodatek nie jest konieczny. Dodaj pastę ze strąków tamaryndowca i kurkumę. Dorzuć rozgniecione składniki. Wlej nieco mleka kokosowego, sos rybny i jeśli potrzeba wodę. Dosyp cukier. Wymieszaj. Gotuj przez chwilę. Przecedź do dzbanka. Do woka wrzuć oderwane głowy krewetek. Wlej odcedzony wywar. Podgrzewaj przez parę minut, aż płyn zgęstnieje. Odcedź i odstaw. Do rozgrzanego woka wlej resztę oliwy, wrzuć resztę cebuli. Zeszklij. Dodaj pastę curry, wymieszaj. Wlej resztę mleka kokosowego i gotuj mieszając, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Wlej wywar. Dorzuć oczyszczone krewetki, gotuj przez 3-4 minuty, podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.