Curry z koźliny

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z koźliny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

400 g koźliny, najlepiej kotleciki z kością

100 g cebuli pokrojonej w kostkę

1 gałązka liści curry

1 laska cynamonu

2 ząbki czosnku

2 cienkie plastry imbiru

10-centymetrowy kawałek pandanu

10-centymetrowy pęd trawy cytrynowej

7 strączków kardamonu, zmiażdżonych

½ łyżeczki lekko uprażonej kozieradki

½ łyżeczki chili

1 łyżeczka prażonej curry

½ łyżeczki kurkumy

1 łyżeczka curry z Dżafny

2 łyżeczki prażonej mielonej kolendry

1 łyżeczka prażonego mielonego kminu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 szklanka mleczka kokosowego

3 zielone chili

150 ml oleju lub 2 łyżki ghee

sok z ½ limonki



Przygotowanie:

Kroimy koźlinę w kostkę. Mięso łączymy ze wszystkimi suszonymi przyprawami, koncentratem pomidorowym i mleczkiem kokosowym. Na dużym ogniu w naczyniu z grubym dnem rozgrzewamy olej. Dodajemy olej, liście curry, czosnek, imbir, zielone chili, pandan i trawę cytrynową. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli. Do naczynia dokładamy mięso z przyprawami i mleczkiem kokosowym. Dolewamy wodę i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 minut lub do czasu, gdy sos zgęstnieje, a mięso zmięknie. Dodajemy sok z limonki i doprawiamy do smaku. Zamiast koźliny możemy wykorzystać jagnięcinę.

powrót

Podobne przepisy

Sos barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Hummus
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Domowy ketchup
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Salsa z czarnej fasoli
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.