Curry z koźlęcia

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Curry z koźlęcia
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg koźliny lub baraniny

1 łyżka oleju roślinnego

2 duże cebule

2-3 gałązki tymianku

2 ząbki czosnku

2 dymki

1 papryczka scotch bonnet

2 łyżeczki proszku curry

1 łyżka keczupu

1 łyżeczka startego imbiru

woda

2 duże marchewki

1 duży ziemniak

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Mięso opłukać zimną wodą i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Dymkę oczyścić i posiekać. Rozgrzać olej w dużym rondlu, wrzucić mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać cebulę, zamieszać i usmażyć na złoty kolor. Dodać tymianek, czosnek, dymkę, papryczkę w całości, proszek curry, keczup, imbir, sól i pieprz, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu do miękkości, około 1-1,5 godziny. Marchew i ziemniaka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa, zamieszać i dusić około 15-20 minut aż będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, usunąć papryczkę i podawać na półmisku.

powrót

Podobne przepisy

Makaron ze schabem i boczniakami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
Zrazy z grzybami i ziemniakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kapłon smażony na słodko
Przepis z programu Jadało się. Kuchnia Jana i Marysieńki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.