Curry z kalmarów

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Curry z kalmarów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

350 g oczyszczonych kalmarów

3 kawałki goraki

¼ łyżeczki ziaren kminu

½ łyżeczki mielonej chili

½ łyżeczki mielonej kurkumy

1½ łyżeczki mielonej kolendry

¼ łyżeczki kozieradki

50 g masła klarowanego ghee

½ cebuli, drobno posiekanej

3 ząbki czosnku, drobno pokrojone

1 gałązka liści curry

2 małe zielone chili, posiekane

300 ml mleczka kokosowego

100 ml śmietanki kokosowej

sok z ½ limonki



Przygotowanie:

Korpusy kalmarów kroimy w jednocentymetrowe krążki i przekładamy do naczynia. Dodajemy macki i głowy, gorakę i resztę przypraw. Doprawiamy pieprzem. W naczyniu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzewamy ghee. Dodajemy cebulę, czosnek, liście curry i chili. Smażymy 4 minuty, aż cebula się zrumieni. Zwiększamy ogień, dodaj kalmary i smażymy 3 minuty, mieszając. Dodajemy mleczko kokosowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut, aż kalmary zmiękną. Dodajemy śmietankę kokosową i sok z limonki, mieszamy. Doprawiamy solą. Powinniśmy otrzymać gęsty ciemny sos.

powrót

Podobne przepisy

Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos daktylowo-pomarańczowy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos maślany beurre blanc
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Salsa z mango
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Długie upalne dni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia karaibska
Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.