Curry z kalafiora, nerkowców i zielonego groszku

Przepis z programu Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z kalafiora, nerkowców i zielonego groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka nerkowców

3 szklanki wody

1 kalafior (same różyczki)

¼ łyżeczki mielonej kurkumy

¼ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki soli

½ szklanki świeżego lub mrożonego groszku

½ szklanki gęstego mleczka kokosowego

2 łyżki oleju

1 posiekana cebula

5 liści kari

1 liść pandanu

¼ łyżeczki nasion gorczycy

1 rozgnieciony ząbek czosnku

1 duża zielona chili

½ łyżeczki suszonej chili w płatkach

1 łyżka soku z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Nerkowce ugotować do miękkości w dużym garnku (około 20 minut). Dodać różyczki kalafiora i gotować jeszcze 5 minut. Posypać kurkumą, kminem, kolendrą i solą. Dodać groszek i mleczko kokosowe. Doprowadzić na małym ogniu do zagotowania. Na średnim ogniu rozgrzać olej na patelni. Dodać cebulę, liść pandanu, liście kari, nasiona gorczycy, czosnek i chilli. Podsmażyć na złoty kolor. Dodać do curry z kalafiora. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać z chlebem lub z roti - plackami indyjskimi.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.