Delia  Smith

Curry z jajek i soczewicy z kokosem i piklowaną limetką


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z jajek i soczewicy z kokosem i piklowaną limetką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 papryczka chilli – oczyszczona z nasion i posiekana

2 duże ząbki czosnku – drobno posiekane

1 duża cebula – pokrojona na plasterki

1 czubata łyżeczka piklowanej limonki – drobno pokrojona

1 cm korzenia imbiru – starty na tarce

1 łyżka nasion kolendry – uprażonych i utłuczonych w moździerzu

1 łyżeczka kminu rzymskiego – uprażonego i utłuczonego w moździerzu

1 łyżeczka kminku – uprażonego i utłuczonego w moździerzu

3 ziarna kardamonu – uprażone i utłuczone w moździerzu

kurkuma

kozieradka

mleczko kokosowe

85g zielonej soczewicy

otarta skórka i sok z połowy limonki

jajka

 

 

Przygotowanie:


Smażymy cebulę z czosnkiem i chilli, dodajemy piklowaną limonkę, imbir, uprażone i utłuczone przyprawy, kurkumę, kozieradkę oraz skórkę limonki. Wrzucamy soczewicę, wlewamy mleczko kokosowe i sok z limonki. Gotujemy 45 minut, 10 minut przed końcem gotowania dodajemy przepołowione jajka, ugotowane na twardo.

powrót

Podobne przepisy

Chrupiąca okra z kokosem
Przepis z programu Floyd w Indiach odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Groszek masala
Przepis z programu Floyd w Indiach Mumbai (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Warzywa w sosie sezamowym
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU na parze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.