Agnieszka Kręglicka

Curry z ciecierzycą


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z ciecierzycą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g sklarowanego masła

2-3 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion gorczycy

1 łyżeczka mielonej kolendry

2 łyżeczki mielonej kurkumy

korzeń imbiru

1 posiekana papryczka piri piri lub 1/2 łyżeczki pokruszonego chili cayenne

sól

3 cebule pokrojone w cienkie plastry

2-3 posiekane ząbki czosnku

3 ziemniaki pokrojone w grubą kostkę

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy

1,5 szklanki pomidorów obranych i pokrojonych w kostkę z puszki

kilka łyżek jogurtu (dowolnie)

 

Przygotowanie:

Rozgrzać masło na patelni, dodać kmin i gorczycę. Po chwili dołożyć imbir, kolendrę i kurkumę, podsmażyć aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cebulę, smażyć, aż będzie szklista. Dodać ostre papryczki i czosnek, zamieszać, dodać ziemniaki. Zmniejszyć gaz, smażyć powoli pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Dodać ciecierzycę i pomidory. Jeżeli sos jest gęsty rozrzedzić wodą i dusić, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą. By sos był bardziej kremowy można przed podaniem dodać jogurt. Podawać posypany posiekaną nacią kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Suflet z serem i ziołami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.