Curry z ciecierzycą i kalafiorem

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 60)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Curry z ciecierzycą i kalafiorem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka oliwy

posiekana cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

2 łyżeczki posiekanego imbiru

łyżeczka kurkumy

pół filiżanki korzeni i łodyżek kolendry

łyżeczka gorczycy

łyżeczka kminu

łyżeczka garam masali

2 łyżeczki chili w proszku albo w płatkach

pół kalafiora podzielonego na różyczki

filiżanka pokrojonej w kostkę dyni japońskiej ze skórką

400 g ciecierzycy z puszki

litr bulionu

puszka pomidorów (opcjonalnie)

liść limetki kaffir

łyżeczka sosu rybnego

tamari

2 łyżeczki oleju sezamowego

pół filiżanki natki kolendry

filiżanka kiełków fasoli

jogurt

Przygotowanie:

Cebulę zeszklić na oliwie. Dodać imbir, czosnek, kurkumę i korzenie oraz łodyżki kolendry. Podsmażyć przez minutę i dołożyć gorczycę, kmin, garam masalę i chili. smażyć, aż przyprawy zaczną przywierać do dna. Wlać łyżkę wody i dodać kalafior, dynię i ciecierzycę. Smażyć, aż warzywa pokryją się przyprawami. Wlać bulion, pomidory i dodać liść limetki. Gotować, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Powinno trwać to 30-60 minut. Doprawić tamari, sosem rybnym i olejem sezamowym. Przybrać natką kolendry, kiełkami fasoli i jogurtem, podawać z brązowym ryżem.

powrót

Podobne przepisy

Prawdziwki grillowane
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kaszanka z przegrzebkami
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Podpłomyki w terenie, bez stolnicy
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Inne, Pieczywo
Ptysie wytrawne
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.