Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6-8 cukinii

1 filiżanka ugotowanego brązowego ryżu

1 filiżanka ugotowanej czerwonej soczewicy

pół filiżanki orzeszków piniowych

pół filiżanki rodzynek

1 łyżeczka sumaku

1 łyżeczka soli

1 łyżka świeżego albo 1 łyżeczka suszonego tymianku

pół filiżanki posiekanej natki pietruszki

1 łyżka skórki z cytryny

500 ml bulionu jarzynowego

1 filiżanka posiekanych pomidorów

1 łyżeczka szafranu

1 cytryna

Przygotowanie:

Ściąć ogonki cukinii, a następnie wydrążyć miąższ.
Wymieszać ryż, soczewicę, orzeszki, rodzynki, sumak, sól, tymianek, natkę pietruszki i skórkę z cytryny. Dodać wydrążony miąższ cukinii.
Małą łyżką albo palcami nadziać cukinie przygotowanym farszem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać bulionem, pomidorami i wsypać szafran.
Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podawać z cząstkami cytryny i natką pietruszki.

powrót

Podobne przepisy

Kora czekoladowa
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Cukinia nadziewana brązowym ryżem i soczewicą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Kasza jaglana na śniadanie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Falafel z surówką z marchewki i zieloną tahiną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.