Crumble z borówką amerykańską

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crumble z borówką amerykańską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






kruszonka:

3/4 miarki masła

miarka brązowego cukru

200 g zmielonych migdałów

110 g uprażonych płatków owsianych



nadzienie:

4 miarki borówek amerykańskich

1/4 miarki cukru

2 łyżki mąki



Przygotowanie:,/b>

Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wysmarować masłem formę 20 x 20 cm.

Przyszykować kruszonkę: utrzeć masło z brązowym cukrem. Wymieszać z migdałami i płatkami (można dodać cynamonu lub imbiru). Odstawić.

Obtoczyć owoce w mące i cukrze, wysypać je na blachę.

Rozłożyć kruszonkę na owocach i przycisnąć, żeby lekko je ubić. Piec, aż zmiękną, a kruszonka stanie się chrupka, ok. 40 min. Odstawić na kwadrans przed podaniem, serwować z posłodzoną bitą śmietaną waniliową.







Laura Clader



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus z dyni
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.