James  Martin

Crumble rabarbarowo-imbirowy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Crumble rabarbarowo-imbirowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-10 łodyg rabarbaru

8 łyżek cukru

4 łyżki wody

1 łyżeczka mielonego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Obieramy rabarbar, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Pieczemy je na blasze posypane cukrem i zalane wodą przez 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem. Do miski wsypujemy cukier demerara, dodajemy miękkie masło i ucieramy. Kiedy się połączą, wsypujemy po trochu mąkę, ciągle ucierając. Ma powstać sypka kruszonka (jeśli ściśniemy ją w ręce, sklei się, a po roztarciu znów się rozkruszy). Upieczony rabarbar posypujemy imbirem i mieszamy rozgniatając go łyżką. Przekładamy do mniejszego, żaroodpornego, naczynia i posypujemy równą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C. na 8 do 10 minut (aż kruszonka się zrumieni).
Podajemy na ciepło z lodami.

powrót

Podobne przepisy

Panna cotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
Pudding miodowo-marchewkowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia brytyjska
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Jabłko pieczone faszerowane owocami suszonymi i orzechami
Przepis z programu Spalony? (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Gruszka z waflami orzechowymi
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Truskawkowa granita
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.