James  Martin

Crumble rabarbarowo-imbirowy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Crumble rabarbarowo-imbirowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-10 łodyg rabarbaru

8 łyżek cukru

4 łyżki wody

1 łyżeczka mielonego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Obieramy rabarbar, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Pieczemy je na blasze posypane cukrem i zalane wodą przez 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem. Do miski wsypujemy cukier demerara, dodajemy miękkie masło i ucieramy. Kiedy się połączą, wsypujemy po trochu mąkę, ciągle ucierając. Ma powstać sypka kruszonka (jeśli ściśniemy ją w ręce, sklei się, a po roztarciu znów się rozkruszy). Upieczony rabarbar posypujemy imbirem i mieszamy rozgniatając go łyżką. Przekładamy do mniejszego, żaroodpornego, naczynia i posypujemy równą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C. na 8 do 10 minut (aż kruszonka się zrumieni).
Podajemy na ciepło z lodami.

powrót

Podobne przepisy

Charoset
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Budyń cynamonowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Chałwa z pistacjami i wodą różaną
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Pieczone jabłka z sosem karmelowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kaszubskie kugle
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.