James  Martin

Crumble rabarbarowo-imbirowy


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Crumble rabarbarowo-imbirowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8-10 łodyg rabarbaru

8 łyżek cukru

4 łyżki wody

1 łyżeczka mielonego imbiru

 

 

Przygotowanie:


Obieramy rabarbar, kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Pieczemy je na blasze posypane cukrem i zalane wodą przez 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termoobiegiem. Do miski wsypujemy cukier demerara, dodajemy miękkie masło i ucieramy. Kiedy się połączą, wsypujemy po trochu mąkę, ciągle ucierając. Ma powstać sypka kruszonka (jeśli ściśniemy ją w ręce, sklei się, a po roztarciu znów się rozkruszy). Upieczony rabarbar posypujemy imbirem i mieszamy rozgniatając go łyżką. Przekładamy do mniejszego, żaroodpornego, naczynia i posypujemy równą warstwą kruszonki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180° C. na 8 do 10 minut (aż kruszonka się zrumieni).
Podajemy na ciepło z lodami.

powrót

Podobne przepisy

Włoskie panforte z creme fraiche
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Miód (odc. 7)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Banany z toffi z pistacjami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Galaretka jogurtowo-cynamonowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Kokosowo - bananowe obrączki z mango
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Banany w karmelu
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.