Aaron Craze

Crostini z tuńczykiem w pistacjach


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Crostini z tuńczykiem w pistacjach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Tuńczyk:

200g niesolonych pistacji

2 cytryny (tylko otarta skórka)

1 kg tuńczyka żółtopłetwego

1 łyżka soli morskiej

oliwa



Grzanki:

4 ciabatty

1 ząbek czosnku

oliwa



Marynowana cebula:

1 czerwona cebula

2 łyżki czerwonego octu winnego

½ dużej pomarańczy (tylko sok)



Do podania:

roszponka, młody groszek lub rukiew wodna

sok z cytryny

225 g słoik pieczonej czerwonej papryki

2 jaja na twardo (tylko rozgniecione żółtka)

40 filetów z anchois



Tuńczyk:

Pistacje drobno zemleć w blenderze, wysypać równą warstwą na deskę, posypać skórką z cytryny, solą i pieprzem. Kawałki tuńczyka natrzeć oliwą i starannie obtoczyć w orzechach. Ciasno zawinąć w folię spożywczą, uformować w serdelek i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Mocno rozgrzać nieco oliwy w nieprzywierającej patelni i równomiernie zrumienić tuńczyka (po 30 sekund z każdej strony).

Zawinąć ciasno w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.



Grzanki:

Ciabatty przekroić na pół wzdłuż. Mocna rozgrzać patelnię grillową. Posmarować ciabatty oliwą i piec po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Lekko natrzeć je przeciętym ząbkiem czosnku i pokroić na kromki grubości palca.



Marynowana cebula:

Czerwoną cebulę pokroić w cienkie półplastry, zalać octem i sokiem z pomarańczy i wygnieść ręką.



Podanie:

Zieleninę opryskać w misce sokiem z cytryny. Tuńczyka pokroić na plastry grubości 0,5cm.

Na każdej grzance ułożyć nieco zieleniny, plaster tuńczyka i kawałek pieczonej papryki. Przybrać marynowaną cebulą i szczyptą żółtka oraz filetem z anchois.



Przepis opracowany na podstawie programu „Rude Boy w kuchni”.



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.