Laura Calder

Croque monsieur


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Croque monsieur
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

dwie kromki jasnego chleba

1 łyżka crème fraîche

1 łyżka musztardy dijońskiej

szczypta papryki

szczypta pieprzu

garść startego grujera lub comté

1 cienki plaster dobrej szynki

sklarowane masło do smażenia

 

Przygotowanie:

Przekrój dwie kromki tak, żeby wciąż były z jednej strony złączone, jak portfel. Wymieszaj crème fraîche z musztardą i papryką, a następnie posmaruj tym szczodrze wnętrze „portfela”. Dopraw pieprzem. Do kanapki wsyp trochę startego sera, potem połóż plaster szynki i znów posyp go serem. (Możesz też wymieszać ser ze śmietaną i musztardą, a następnie tą miksturą posmarować chleb).
Ściśnij dłonią kanapkę. Podgrzej na patelni sklarowane masło i podsmaż kanapkę z obu stron, aż zrobi się złocista, a ser roztopi się. Podawaj z sałatką.

powrót

Podobne przepisy

Jajka po piemoncku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciastka z borowikami i kremem szalotkowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.