Jacques Pépin

Croque madame według Jacquesa Pepin


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Croque madame według Jacquesa Pepin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kromki pszennego chleba

łyżka miękkiego masła

w razie potrzeby więcej

2 lub więcej plasterków szwajcarskiego żółtego sera (gruyère’a lub ementalera)

grubości 0,3 mm

kilka plastrów pieczonego kurczaka

grubości 0,3 mm

łyżeczka posiekanego szczypiorku

sos tabasco (dowolnie)

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 200°C. Chleb posmarować z jednej strony masłem. Na posmarowanej stronie ułożyć starannie żółty ser. Na jednej kromce położyć pokrojonego kurczaka, posypać posiekanym szczypiorkiem i skropić sosem tabasco do smaku. Przykryć drugą kromką chleba tak, aby powstała warstwa z sera i kurczaka. Równomiernie posmarować masłem z obu stron. Położyć kanapkę na blasze.
Piec 10 minut, aż spód nabierze złocistej barwy. Przewrócić na drugą stronę i zapiekać jeszcze 5 minut, aż kanapka równomiernie się zrumieni. Podawać na gorąco. Przed podaniem na przystawkę, odciąć brzegi i pokroić w trójkąty.

powrót

Podobne przepisy

Pełnoziarniste pancakes z owocami
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Grissini
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Lekki pasztet do smarowania z konfiturą ze śliwek
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Carpaccio z buraków, oscypka i jeżyn
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
(odc.03) wielka kanapka z sałatką nicejską
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.