Kuchnia+ poleca

przepisy z programów >>

Crepes - francuskie naleśniki

Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu

trudność: łatwe

rodzaj dania: Desery Desery

składniki i przygotowanie:



Składniki
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka zimnego mleka
4 jajka
½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki mąki
4 łyżki roztopionego masła
kawałek boczku lub słoniny; albo 2 do 3 łyżek oleju

Przygotowanie
Składniki płynne wlać do blendera. Dodać jajka i sól. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Przykryć i miksować minutę na najwyższej szybkości. Jeśli do ścianek przykleją się drobinki mąki, zebrać je gumową łopatką i miksować jeszcze 2-3 sekundy. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto powinno przypominać śmietankę. Ma pokrywać cienką warstwą tylną część łyżki. Jeśli pierwszy naleśnik jest za ciężki, do reszty ciasta domieszać trochę wody, dodając po łyżce. Usmażony naleśnik powinien mieć nie więcej niż 2 mm grubości. Usmażyć naleśnik na próbę, aby sprawdzić konsystencję ciasta, ilość mieszczącą się na patelni oraz jej rozgrzanie. Posmarować dno patelni słoniną lub olejem. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż pojawi się dym. Natychmiast zdjąć z ognia. Trzymając patelnię w prawej ręce, nalać na środek ¼ szklanki ciasta. Szybko obracając patelnię we wszystkich kierunkach, rozprowadzić ciasto równomiernie po dnie tak, aby powstała cienka warstwa. (Zlać nadmiar ciasta z powrotem do miski. Odpowiednio dostosować ilość ciasta, z którego będzie usmażony następny naleśnik.) Cała procedura trwa 2, 3 sekundy. Postawić patelnię na ogniu na 60-80 sekund. Ostro potrząsać patelnią, aby obluzować naleśnik. Podnieść brzeg łopatką. Jeśli spód naleśnika jest złocistobrązowy, przełożyć go na drugą stronę, posługując się dwiema łopatkami. Można schwycić palcami brzeg i pociągnąć do siebie. Można także obrócić, podrzucając na patelni. Smażyć po drugiej stronie ½ minuty. Ta strona zwykle ma ciemne, okrągłe piegi. Zazwyczaj zawija się ją do środka i nie pokazuje publicznie. Gotowe naleśniki przekładać na metalową kratkę. Po krótkim przestygnięciu układać na talerzu. Ponownie natłuścić patelnię, poczekać, aż pojawi się dym. W ten sam sposób usmażyć pozostałe crepes. Talerz z naleśnikami można postawić na garnku z gotującą się wodą lub schować w ciepławym piekarniku. Można także wcześniej je usmażyć i podgrzać w razie potrzeby. (Albo zamrozić). Przy pewnej wprawie można smażyć crepes na dwóch patelniach. Wtedy udaje się przygotować 24 crepes w pół godziny.

Na podstawie programu \"Julia i Jacques gotują w domu\" opracowała Małgorzata Samborska


skomentuj przepis >>