Jacques Pépin

Crepes - francuskie naleśniki


Przepis z programu Julia i Jacques gotują w domu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Crepes - francuskie naleśniki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka zimnej wody

1 szklanka zimnego mleka

4 jajka

½ łyżeczki soli

1 ½ szklanki mąki

4 łyżki roztopionego masła

kawałek boczku lub słoniny; albo 2 do 3 łyżek oleju

 

 

Przygotowanie:


Składniki płynne wlać do blendera. Dodać jajka i sól. Wsypać mąkę i wlać roztopione masło. Przykryć i miksować minutę na najwyższej szybkości. Jeśli do ścianek przykleją się drobinki mąki, zebrać je gumową łopatką i miksować jeszcze 2-3 sekundy. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto powinno przypominać śmietankę. Ma pokrywać cienką warstwą tylną część łyżki. Jeśli pierwszy naleśnik jest za ciężki, do reszty ciasta domieszać trochę wody, dodając po łyżce. Usmażony naleśnik powinien mieć nie więcej niż 2 mm grubości. Usmażyć naleśnik na próbę, aby sprawdzić konsystencję ciasta, ilość mieszczącą się na patelni oraz jej rozgrzanie. Posmarować dno patelni słoniną lub olejem. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać, aż pojawi się dym. Natychmiast zdjąć z ognia. Trzymając patelnię w prawej ręce, nalać na środek ¼ szklanki ciasta. Szybko obracając patelnię we wszystkich kierunkach, rozprowadzić ciasto równomiernie po dnie tak, aby powstała cienka warstwa. (Zlać nadmiar ciasta z powrotem do miski. Odpowiednio dostosować ilość ciasta, z którego będzie usmażony następny naleśnik.) Cała procedura trwa 2, 3 sekundy. Postawić patelnię na ogniu na 60-80 sekund. Ostro potrząsać patelnią, aby obluzować naleśnik. Podnieść brzeg łopatką. Jeśli spód naleśnika jest złocistobrązowy, przełożyć go na drugą stronę, posługując się dwiema łopatkami. Można schwycić palcami brzeg i pociągnąć do siebie. Można także obrócić, podrzucając na patelni. Smażyć po drugiej stronie ½ minuty. Ta strona zwykle ma ciemne, okrągłe piegi. Zazwyczaj zawija się ją do środka i nie pokazuje publicznie. Gotowe naleśniki przekładać na metalową kratkę. Po krótkim przestygnięciu układać na talerzu. Ponownie natłuścić patelnię, poczekać, aż pojawi się dym. W ten sam sposób usmażyć pozostałe crepes. Talerz z naleśnikami można postawić na garnku z gotującą się wodą lub schować w ciepławym piekarniku. Można także wcześniej je usmażyć i podgrzać w razie potrzeby. (Albo zamrozić). Przy pewnej wprawie można smażyć crepes na dwóch patelniach. Wtedy udaje się przygotować 24 crepes w pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Tiramisu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Domowe lody truskawkowe z rurkami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.